Från Karin:
”Jag tycker du kan nämna att sambor kan få ärva varandra om man skriver ett testamente!”

Ofta börjar vi studenter testa på den riktiga kärleken i gymnasiet och på universitetet. Då är det bra att man kan bli sambos!
Det kan vara väldigt skönt att leva som sambos, att man lever tillsammans utan att vara bunden juridiskt. Det har blivit vanligt att människor bildar familj utan att gifta sig, därför har det uppkommit en sambolag. Denna lag gör det enklare att hantera rättsliga problem vid dödsfall eller separation. (Rättskunskap – Juridik i vardagen, Järvsén, P & Marek, R & Tedeman, B, Bonniers förlag, 2004, s. 25)

Sambolagen
Det finns något som kallas sambolagen som berör personer som inte är gifta men som bor med varandra. Denna lag finns för att underlätta vissa rättsliga problem. Den bestämmer rätten till bostad och bohag i ett samboförhållande. Samborna bör ha samma rätt i deras gemensamma hem oavsett vem som äger egendomen i fråga.  (Civilrätt, 19 upplagan, Agell & Malmström, Bonniers förlag, 2005, s. 370)

Bodelning
Om ni går skilda vägar men bodde som sambos, ska den gemensamma bostaden och bohaget delas genom bodelning. Det sker då en beräkning av varje sambos andel i egendomen. Det ska ske en likvärdig delning, om man bortser från skulder de olika personerna har. (Civilrätt, 19 upplagan, Agell & Malmström, Bonniers förlag, 2005, s. 370)

Dödsfall
Om någon av parterna i ett samboförhållande dör, är det viktigt att man vet att den efterlevande sambon inte har någon arvsrätt utan det är eventuell familj och släkt som ärver. (Civilrätt, 19 upplagan, Agell & Malmström, Bonniers förlag, 2005, s. 371)

I denna text kommer lägger jag till att man som sambo kan ärva om man skrivit testamente.