Ännu har jag inte direkt kommit särskilt långt i min karriär. Framöver funderar jag dock ändå på att gå med i facket. Det fackförbund jag tittat mest på hittills är Jusek, som faktiskt accepterar även juridikstudenter. Egentligen har jag ingen anledning att helt enkelt inte bara gå med nu, särskilt med tanke på att medlemskapet bara kostar 100 kronor för hela studietiden.

Dock har ju egentligen inte en juridikstudent samma fördelar av att vara med i ett fackförbund som en yrkesverksam jurist. Då tänker jag främst på inkomstförsäkringen, som ger upp till 80 procent av inkomsten man hade innan man blev arbetslös. Att gå med i facket kan man ju dock ändå göra som student av en anledning. Till exempel kan jag få hjälp om jag har några frågor om sommar- eller extrajobb, eller om karriärsval i största allmänhet. Visserligen känner jag jurister jag kan fråga om detta, men det skulle ändå kännas bra att ha en kunnig rådgivare att vända sig till när det behövs.

Ytterligare en fördel är att jag kan vända mig till dem när jag ska söka mitt drömjobb. Vad exakt det drömjobbet är vill jag ännu inte avslöja, men jag är övertygad om att jag kommer att vilja ha hjälp med att söka det när dagen väl är kommen.

 

Finns fler alternativ

Jusek är dock inte det enda fackförbundet för jurister. Även om det troligen är där som de flesta av Sveriges fackligt aktiva jurister är medlemmar, finns även t.ex. Unionen att välja. Hittills lutar det dock åt just Jusek. Eftersom de har längre erfarenhet och förmodligen ett större antal jurister som är medlemmar hos sig, är det sannolikt även där jag kan få bäst rådgivning när jag väl ska söka mitt drömjobb. Känslan är helt enkelt att jag kan få bättre hjälp där med saker som har med juridik att göra, även om Unionen säkert är jättebra i fråga om inkomstförsäkringar och fackliga utbildningar.